Spelens historia

Spelens historia

Spel och tävling har alltid varit en viktig följeslagare i mänsklighetens historia. Alea betyder tärning på latin, och i arkeologiska utgrävningar har det funnits ankelben från får som använts som tärningar. Senet betraktas som det äldsta bevarade spelet(runt 3100 f. Kr.), det asiatiska Go är över 2500 år gammalt och även det välkända Fia med knuff (Pachisi) har en hel del år på nacken.

De spelkort vi använder idag är en vidareutveckling från den gamla Tarot-kortleken (Som fortfarande används som underhållning när framtiden påstås kunna spås i kort). Spader, hjärter, ruter och klöver, är sin tur en stiliserad variant där tidigare svärd och bjällror användes som symboler.

Kortlekar har funnits nästan lika länge som boktryckarkonsten och kortspel var därför en spridd sysselsättning under 1600- och 1700-talen i Europa. I slutet av 1800-talet började de första massmarknadsspelen med unika regler dyka upp. Ofta var de relativt enkla.

Monopol är ett av de första moderna spelen. En tidig utgåva kallades ”The Landlord’s game” och skapades 1903. Först 1933 skapades den version som används än i dag med gatorna i Atlantic City som förebild.

Scrabble (Alfapet) som är föregångaren till Wordfeud, skapades 1938 i sin första version och populariserades under 1950-talet. Risk släpptes 1959 och gick då enbart ut på att erövra hela världen medan senare versioner har uppdragskort för att göra spelet mindre långdraget.

Under 1960-talet lanserade 3M en serie med spel, kallad ”the bookshelf series” med liknande design så att spelen kunde ställas i bokhyllor. Bland dessa spel fanns Acquire och Bazaar.

1979 instiftades det tyska Spiel des Jahres, alltså ”Årets spel” som delats ut årligen sedan dess. Den utmärkelsen räknas som den mest prestigefyllda inom spelvärlden och har starkt bidragit till att just Tyskland räknas som de moderna brädspelens hemland även om liknande spel numera spelas och skapas i många andra länder.

Det första spelet som fick utmärkelsen var Sköldpaddan (Hase & Igel) och sedan dess har utmärkelsen utökats med årets barnspel och även årets mer sofistikerade spel.

Sedan 1983 har det även ordnats en årlig spelmässa i Essen. Med runt 150 000 besökare under fyra dagar varje oktober så är mässan ett tillfälle att prova nya spel och även köpa med sig hem. Under mässan ordnas också internationella mästerskap i flera spel, samt Europemasters som är en särskild lagtävling i brädspel.

I Sverige har det skett en stadig ökning av brädspelsintresserade personer som träffas på konvent och i föreningar. Däremot har väldigt lite av den nya vågen av brädspel fått fäste i det allmänna svenska hemmet. Det är mångdubbelt fler som spelar Yatzy än Heckmeck och fler Monopol än Settlers säljs varje år. Men nya annorlunda spel som Dixit, Ticket to Ride och Carcassonne har öppnat, för att fler ska upptäcka en fantastisk värld av klurigheter, gemenskap och upplevelser.


Skriven och sammanställd av Patrik Strömer och Jimmy Nilsson(Bradspel.net)




Untitled Page